Főoldal / Blog / Egyedi kerítés szabvány méretből- Fa táblák vágása és szerelése már meglévő alapra

Egyedi kerítés szabvány méretből- Fa táblák vágása és szerelése már meglévő alapra


Gyakran kapunk olyan kérdéseket vásárlóinktól, hogy tudunk-e egyedi fa táblákkal szolgálni.

Termékeink a legnépszerűbb, leggyakoribb méretekben forgalmazzuk, azt remélve, hogy minél több vásárlót ki tudunk szolgálni, de sajnos egyedi gyártásra nincs mód. Ilyenkor mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy a táblák bátran vághatók, ne féljünk a szabvány mérettől, mert sokkal könnyebben testre szabhatók, mint gondolnánk.

Az alábbi példa jól mutatja, hogy még a keretes tábla sem esik szét, ha azt szabni kényszerülünk.

Vásárlóink egy fiatal pár, akik egy használt házat újítottak fel, aminek már természetesen volt kerítése, de azt az idő vas foga már alaposan megrágta, így mindenképpen azon is javítani szerettek volna.

A beton alap azonban stabilnak bizonyult, csak minimális felújításra volt szükség. Így szerencsére nem kellett elbontani, ami legalább három nap csúszást okozott volna az újraalapozással együtt. Nem is beszélve, a kemény munkáról, az extra költségekről és a bontott anyag elszállításáról. Így azonban azzal a problémával találkoztak, hogy egy szakasz betonalap hossza nem hogy a kerítéstáblák méretével nem egyezik, de még egymáshoz viszonyítva sem voltak egyformák. Mivel az útszakasz erősen lejt, a kerítés csak lépcsőzetes kialakítással tudta követni a talajviszonyokat, amit még az újrabetonozással sem tudtak volna elkerülni.

A pár az ár érték arányban legkedvezőbb könnyű Somló táblánkat választották, mely mérete eredetileg 180x180 cm, de kapható 90x180 és 180x150 cm-es is.


Ezt a kerítést általában belátásgátlásra szokták használni, illetve már meglévő kerítés takarására. Vásárolóink bár frontkerítésnek képzelt el, tudták, hogy erős alappal tökéletesen meg tudják valósítani azt a stabilitást, amit egy masszívabb Mecsek vagy Bakony tábla tud nyújtani.

A táblákat egyszerű facsavarral rögzítették egymáshoz, a széleket pedig szerelőfülekkel erősítették a már meglévő oszlopokhoz.
Volt olyan szakasz, ahol az alap ott emelkedett, ahol a a tábla még nem ért véget. Itt a lépcsőformát követve, a tábla sarkát merőlegesen levágva érték el, hogy a fa kerítéstábla kövesse az alap formáját. Így aztán az alsó lamellák nem érték el mindkét oldalon a keretet, amihez eredetileg rögzítve voltak. Mivel a Somló lamellái keresztbe fűzöttek rögzítés nélkül a lécek nagy eséllyel szétálltak volna, ezért szükséges volt ezen deszkák egymáshoz rögzítése, amit szintén egyszerű facsavarral oldottak meg.

A front kerítéshez természetesen a legtöbb esetben kapufeljáró is tartozik. Bár a Somló kerítésből nincs szárnyas kapu, ezek után a megoldás adta magát.

A gépkocsi feljáróhoz zártszelvény kapukeretet készíttettek, mely illeszkedni tudott a tábla méretéhez, 2x180 cm széles kapuszárnyakra aztán csak felrögzítették a táblákat. Ennél stabilabb, a kerítéshez illeszkedő kaput már elképzelni sem lehetett.

Ha mi magunk is hasonló megoldáson gondolkodunk, ne feledkezzünk meg a fa táblák kezeléséről sem.

Ebben az esetben kellemes sötétebb színű lazúrozást kapott a fa anyag, ami megelőzi az eredetileg natúr tábla elszíneződését, illetve a nedvesség okozta deformálódását.

Hiba lett volna az erős zártszelvényre épülő kerítést azzal elrontani, hogy a tábla kezelését későbbre halasztják.

Somló táblák telepítési leírása:
A kerítés fagyhatár alá vitt beton sávalapra épül, ezen sávalapba kerülnek a hosszabb kerítés oszlopok, és kapu oszlopok.
Az oszlopok távolságát a tábla, illetve az oszlop szélessége adja plusz a szerelőfülek eltartásával is számolnunk kell, ami kb. fél-fél centiméter mindkét oldalon. (Pl 9x9-es oszlop és 180 széles tábla esetében, az oszlopok távolsága oszlopközéptől oszlopközépig számolva 190 cm.)
Fa oszlopokhoz választhatunk betonozható, illetve dübelezhető oszloptartót. Ha már meglévő sávalapra telepítjük a kerítést, akkor válasszuk a dübelezhető oszloptartót.
Ebben a konkrét esetben már meglévő fém oszlopra rögzítették a táblákat csavarozással.

Fa oszlopokhoz a táblákat szerelőfüllel rögzíthetjük fel.

Lejtős telepnél a sávalap kialakításánál lehetőleg igazodjunk a tábla szélességéhez, így mivel egy egész vízszintes szakaszt lefednek, nem szükséges azok szabása.
Ha a táblákat vágni kényszerülünk egyszerű fűrésszel megtehetjük azt. Ezután az elálló léceket facsavarral rögzítsük.

Kapu zártszelvényre szintén csavarozással rögzíthetjük a táblákat.

Végezetül a fa anyagok lazúrral vagy festékkel kezeljük. (Ezt a lépést a szerelés előtt is megtehetjük.)

 

Elkészítési idő: kb. 2 munkanap

Nehézségi fok: közepes

Javasolt létszám: 2 fő

Projekt költség: kerítés- 6540 Ft/m

Szükséges szerszámok: fúró, fűrész, kalapács

Szükséges építőelemek: Somló fa tábla, csavar, zártszelvény kapukeret, lazúr vagy festék.