Főoldal / Blog / Hogyan befolyásolhatja az időjárás a kerítés választását?

Hogyan befolyásolhatja az időjárás a kerítés választását?


Olyan kerítést keres, amely ellenáll a magyarországi szélsőséges éghajlatnak? Télen a fagyokat kell jól bírni, nyáron a száraz hőséget, és még nem beszéltünk a viharokról, esőről, erős szelekről. Nem minden kerítésanyag képes megőrizni a tartását, és eredeti megjelenését minden előforduló éghajlaton. Ha mégis ilyen kerítést keres először meg kell értenie, hogy az elemek hogyan befolyásolhatják a kerítést. Ez a rövid lista megmutatja, mire érdemes figyelni, és hogyan találhatja meg az Önnek legmegfelelőbb anyagot.

Napfény

Ha a termék nem rendelkezik UV -védelemmel, akkor az idő múlásával kifakul, ez különös látványos, ha a kerítést nem egyenletesen éri a nap, hanem van árnyékosabb és naposabb felülete is. A fa különösen hajlamos a fakulásra, ezért, ha kerítése közvetlen fényben áll, érdemes másik anyagot keresnie, amely megvédi a felületet az UV -sugaraktól. Ilyen például a WPC termékek zöme, illetve gondolkozhat UV álló festésről.

Forró hőmérsékletek

A júliusban és augusztusban általánosan tapasztalt meleg időjárás miatt néhány kerítés kitágulhat. Ha a kerítés anyaga nem rugalmas, akkor a kerítés deformálódhat. A fém kerítések és a gabionok nagyon jól bírják a hőmérsékletváltozást.

Hideg környezetek

Fagyos hideg telünk miatt bizonyos kerítések törékennyé válhatnak. Bár ez önmagában nem károsítja a kerítést, ha a jég vagy a hó nyomást gyakorol rá, a kerítés megrepedhet vagy akár eltörhet. Összességében a nagy hőingadozás egyik kerítésnek sem tesz jót. A gabion kerítés viszont nagyon ellenálló ilyen szempontból, mivel a kövek közötti rések teret biztosítanak a meleg miatt bekövetkező táguláshoz és a hideg napokon sem töredeznek szét.

Eső

Ha olyan területen él, ahol sok eső esik, mindenképpen gondoskodjon vízálló kezelésről, vagy válasszon olyan kerítést, mely jól bírja a nedvességet. Ilyen például a horganyzott fém kerítések, illetve a gabion. A fa a leginkább érzékeny az esőre, ezért ennek kezelését bizonyos időközönként meg kell ismételnünk. Ellenkező esetben a víz penészedést és akár rothadást is okozhat. 

Az esőhöz hasonlóan, amikor a hó elolvad, a kerítés fogékony lehet a penészre és a rothadásra. A hó azonban azért is nagyon káros lehet, mert nagy nyomást gyakorolhat a kerítésre. A hónyomás miatt egyes kerítés típusok elveszíthetik szerkezeti épségüket, és megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ha tartunk attól, hogy a kerítést olyan területre tervezzük, ahol fennáll az esély, hogy az olvadó hó arra csúszik, ne válasszunk teljesen zárt kerítést, és gondoskodjuk a stabil szerkezetről, úgy, mint megfelelő minőségű oszlopállítás és rögzítés.

Szél

Az erős szél a kerítésoszlopok meglazulását okozhatja, különösen, ha deszkaanyaggal ellátott kerítése van. A szél törmeléket is felhordhat a kerítésre, befolyásolva annak erejét és károsítva a felületét. Ebben az esetben válasszunk alacsony, vagy rácsos kerítést.

További szakmai tanácsért keresse bátran szakértő kollégáinkat!
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT