Főoldal / Blog / Hogyan hasznosítsuk az egyszerű rúdfát és hegyezett karót a kertben? Tippek játszótérre, korlátra és kerítésre

Hogyan hasznosítsuk az egyszerű rúdfát és hegyezett karót a kertben? Tippek játszótérre, korlátra és kerítésre


 

 A tavasz érkeztével minden kerttulajdonos aktív munkába kezd, hogy megvalósítsa a télen szövögetett álmait. De hogyan tudunk mutatós, mégis gazdaságos kerti megoldásokat készíteni saját kezűleg? A köztereken is gyakran használatos rönkfa, vagy rúdfa akár saját kertünkben is felhasználható.

Játszótér
A készre gyártott termékekkel ellentétben a házi készítésű játszótér mutatósabb és tartósabb, nem beszélve az egyedi méretekről és gazdaságosságáról.
A homokozót érdemes geotextillel kibélelni. A rönköket méretre szabjuk, a végeket rögzítjük. Két oldalára pedig egy-egy deszkát csavarozunk, hogy a gyerekek kényelmesen, ülve dolgozhassanak.  A dombosabb kertekben, vagy csúszda mellett kitűnő lépcső készíthető a feldarabolt rúdfából.   

      

Korlát és facsemete-támasz

Ha csak esztétikai telekhatárolásra van szükségünk, a rúdfát felhasználhatjuk korlátként is. Facsemetéink védelmében érdemes óvintézkedéseket tenni. A hegyezett karó könnyen leüthető és  az első évekre kitűnő támasztékot nyújt kis fáinknak.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hegyezett rúdfa kerítés

A hegyezett végek és a tetszetős masszív, tömör szerkezet biztonságos védelmet ad a betolakodókkal és a kíváncsiskodókkal szemben. Megépítése lehetséges fém és fa vázszerkezetre egyaránt sőt még kapu is kialakítható belőle. A megépített vázszerkezetre, amelynek tartó oszlopait bebetonoztuk, a hegyezett rúdfákat egymás mellé kapupánt csavarral rögzítjük.

Skandináv típusú rúdfa kerítés

A természetközeli skandináv típusú rúdfa kerítés kiválóan alkalmas erős oldal-, utcafronti és sorházak kertjét elválasztó kerítések, valamint karámok és a kertben kialakítandó intimitást igénylő területek kialakítására. Gátolja a belátást és tompítja a kívülről érkező zajhatást is.

A rönköket rögzíthetjük fém és fa oszlopokra is, de az igazi hangulatát fa oszlopokon éri el. Telepítésénél ügyelni kell arra, hogy a fa oszlop földfelszín alá kerülő része valamilyen víztaszító anyaggal le legyen kezelve. Ha a tartó oszlopokat egymástól megfelelő távolságban elhelyeztük, hozzákezhetünk a rúdfák felszereléséhez alulról kezdve és felfelé haladva.