Főoldal / Blog / Miért használjunk oszloptartót?

Miért használjunk oszloptartót?


Ha kerítésre van szükségünk, első sorban annak anyagának kiválasztását tartjuk a legfontosabbnak és ha panelkerítések közül válogatunk a táblákat (anyagát, formáját, árát) vesszük sorra. Ez jól is van így, viszont az egész kerítésrendszer felépítéséhez szükségünk lesz bizonyos kiegészítőkre, amik biztosítják a stabilitást és a hosszú élettartamot.

Korábban írtunk arról, miért van önnek is szüksége oszlopsapkára. Erről szóló cikkünket itt olvashatja: SZÜKSÉGE VAN-E OSZLOPSAPKÁRA?

Most pedig megvizsgáljuk az oszloptartókat.

Mi az az oszloptartó?

Az oszloptartó, ahogy a neve is mutatja, az oszlopok stabilan tartására szolgál. A talaj vagy beton és az oszlop csatlakoztatásra használjuk.

Mikor használjunk oszloptartót?

Oszloptartót mindig érdemes használni, ha fa oszlop az alapja a kerítésrendszerünknek. Bár a fa oszlop termékek általában kezeltek, ez sajnos nem jelent számunkra védelmet a földbe helyezett részek korhadásától. Ezek a fa táblák impregnáltak és gombaölő szerrel kezeltek, ami segít abban, hogy a tárolás, raktározás során ne sérüljenek, de a telepítés előtt érdemes mindenképpen időjárásálló lazúrral vagy festékkel kezelni. A fölbe helyezett fa elemeknek azonban ez sem segít, mivel a talajban élő organizmusok mindenképpen hozzálátnak a fa bomlásának, legfeljebb lassabban történik ez meg, ha kezeljük. Ezért mindenképpen kell lennie a fa és a talaj között egy olyan védő rétegnek, ami nem bomlik le a talajban, így megvédve az oszlopokat. Erre való az oszloptartó, ami legtöbb esetben a horganyzásnak köszönhetően nem rozsdásodik és bomlik.

Mivel a fa egy élő anyag betonozás során is használjunk oszloptartót, mivel a fa nedvességanyagától és a hőmérséklettől függően tágul vagy csökken a térfogata így szépen lassan a betonból is kilazulhat.
 

Összeségében az oszloptartó elhagyása az egész kerítésrendszer stabilitását csökkenti, és akár a táblák felborulásához is vezethet.

Milyen oszloptartók közül választhatunk?

Alapvetően háromféle oszloptartó létezik, ami a szerelésüket illeti: betonozható, leszúrható és dübelezhető.

A leszúrható vagy leüthető oszlopokat félmagas könnyű kerítésekhez használjuk, mivel ez könnyebben mozgatható. Előnye, hogy könnyebben is szerelhető, mivel nem kell sem ásni, sem betonozni. A leütéshez használjunk műanyag leütő eszközt, hogy ne sértsük meg az oszloptartót, mikor kalapáccsal leverjük a földbe. Erre a célra használhatunk egy fadarabot is, bár az hamar tönkremegy, illetve beragadhat a résbe.

Ha biztosra akarunk menni, akkor természetesen nincs semmi akadálya annak sem, hogy ezeket betonozzuk.

A betonozható oszloptartót választhatjuk nagy méretű táblák szereléséhez, mivel a fa oszlopot minden oldalról körül fogják, így tartva azt stabilan, alulról pedig a betonozás biztosítja a tartását. Ezeknek a termékeknek a kb. 75-80 cm hosszúságú részét betonozzuk be, ami már egy stabil rögzítést jelent.

A dübelezhető oszloptartókat akkor használjuk, ha már van egy jó állapotú betonalapunk, amit nem szeretnék megbontani. Kész betonalapra dübelezéssel tudunk oszloptartót és ezáltat az oszlopokat rögzíteni.

Mit tehetünk oszloptartó nélkül?

A több évtizedekig használható megoldásokat mára már nem ajánlatosak, ugyanis egy 2004-es Európai Uniós határozat megtiltotta a használatukat mivel a környezetre károsak voltak. Az alternatív és környezetbarát lehetőségekről azonban hamar kiderült, hogy haszontalanok. Ezért mi elsősorban a biztosan környezetbarát horganyzott oszloptartókat ajánljuk.

2013-tól már Magyarországon is kapható egy olyan hőre zsugorodó fóliája, amit a fa oszlopra olvaszthatunk. Ez az anyag megakadályozza a talajban lévő organizmusok eljutását a fáig, illetve a fából bármilyen anyag kioldódását. A Postaver 25 év garanciát vállal a termékre.

 

Oszloptartóinkat itt találja: 7x7-es oszlophoz, 9x9-es oszlophoz

 

Nézze meg kollégánk, Besenyei Dalma videóját is ITT.

Kérdése van? Keresse bátran kollégáinkat az alábbi elérhetőségek bármelyikén: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT