Főoldal / Blog / Milyen elváltozásokat tapasztalhat új fakerítésén

Milyen elváltozásokat tapasztalhat új fakerítésén


Minden egyes vásárló szeretné tudni, mit fog kapni a pénzéért. Az online vásárlások során azonban megvétel előtt nem tudjuk megnézni a konkrét terméket és meg kell bíznunk az eladóban, hogy az szállíttatja ki, amire mi számítunk. A fém és műanyag termékeink esetében mivel formára készülnek a legtöbb esetben elegendő megnézni a műszaki adatokat és pár fotót, hogy tisztában legyünk azzal mit kapunk.

A fa anyagú termékek esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel a természetes anyag könnyebben reagál a hőre és a nedvességre, ezenkívül pedig biztosan nem leszenek a táblák egyformák, mivel a fák sem azok, amiből készülnek.

Szeretnénk egy kis segítséget adni, ahhoz, hogy ha fa terméket vásárol, akkor milyen olyan elváltozásokat fedezhet fel a termékeket, amiért nem érdemes aggódni, illetve mit kezdhet ezekkel az elváltozásokkal.

 

Csomóképződés

A csomók a fában természetesen fordulnak elő. Ezek a csomók biztosan minden táblában megtalálhatók különböző területeken. Mivel termékeink egész lécekből készünek nem pedig darál anyagból vannak elkészítve, nem lehetséges ezeknek a csomóknak a kivágása. Viszont semmiben nem befolyásolja a termék állapotát.

 

 

 

Gyanta kiválás

Főként tűlevelű fákból készül anyagoknál jellemző. Mivel a mi termékeink zöme is fenyőből készül, ezért nagy eséllyel találkozhat vele, ha nálunk vásárol. A gyanta nem fog tovább termelődni, és érdemes eltávolítani, mert a felületkezelés a gyantás területeken nagy eséllyel lepereghet. A tisztítást terpentinek kendővel tudjuk elvégezni

 

 

 

 

 

Színeltérés

A faanyag különböző nedvességtartalmának és struktúrájának a következménye. Az időjárás hatásainak eredményeként, úgy, mint eső vagy napsütés, idővel kiegyenlítődnek, de a tábla sosem lesz homogén felület. Mindenképpen ajánljuk az időjárásálló kezelést (lazúrozást vagy festést), mert enélkül a fa biztosan szürkülni fog.

 

 

Deformálódások és repedések

 

A fának az időjárás hatására természetes mozgása van. Tágulhat vagy csökkenhet a térfogata. Ennek a mozgásnak a következményeként a lécek meghajolhatnak, de idővel visszanyerik a formájukat. Ha azonban törött elemet tartalmaz a tábla, akkor azt a terméket ne vegye át.

 

 

 

Foltosodás

Nyári hónapokban a faelemeken fekete, szürke elszíneződés, foltosodás lehetséges. A felületen található sötét kristályok vízzel és kefével könnyen eltávolíthatók. A foltosodás a faanyagok jellemzője. Sem a felületvédő imregnálást, sem a fa tartósságát nem korlátozza.

 

 

 

 

 

Érdes felület

Csomók, ívesedések, bemaródások kornyékén fordul elő. Általában a fa gyalulási, marási irányára merőlegesen jelentkezik. Csiszolópapírral a felület egyenletessé tehető.

 

 

Ezek azok az elváltozások, amiket Ön is könnyedén tud kezelni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az időjárásálló kezelés mindenképpen szükséges. Termékeink magas nyomáson telítettek, illetve gomba és rovarölő szerrel kezeltek. Ez azonban a tárolás idejére védi meg őket az állapotromlástól, de ha hosszabb ideig a szabad ég alatt állnak, ez a kezelés nem elegendő az állapotuk megtartására.

Hogy hogyan ápolja fa kerítésit az alábbi cikkekben olvashatja:

Hogyan ápoljuk fa táblás kerítéseinket

Fa termékeket keres? Vegye fel a kapcsolatot szakértő kolléganőnkkel Besenyei Dalmával: besenyei.dalma@keritesrendszerek.hu , +36/70-330-0981